صدف
صدف

صدف

استانداردهای حسابداری با پارمیس


استانداردهای حسابداری به عنوان مجموعه ای از قوانین و قواعد مشخص در حسابداری هستند که لازم است هر حسابدار برای انجام درست وظایف خود و ثبت دقیق اطلاعات مالی شرکت، شناخت درست و کاملی از آنها به ویژه قوانین پرکاربرد داشته باشد.

گفتنی است این باور وجود دارد که هر چه گزارش های مالی با کیفیت بالاتری تهیه و ارائه شوند، ریسک اطلاعات کاهش می یابد. این اطلاعات با کیفیت به واسطه استانداردها و ضوابط معتبر تهیه و جمع آوری می شوند.

در ادامه سعی داریم تعریف درستی از استانداردهای حسابداری و لزوم رعایت آنها ارائه دهیم و استانداردهای حسابداری ایران را با استانداردهای حسابداری بین المللی مقایسه کنیم.

 

تعریف استانداردهای حسابداری

استانداردهای حسابداری را می توان مقررات و قوانین حاکم بر چگونگی انجام کار حسابداری تعریف نمود. این استانداردها تعیین می کنند که در گزارش های مالی چه اطلاعاتی باید در نظر گرفته شوند.

در تدوین استانداردهای حسابداری دو رویکرد کلی وجود دارد:

  • رویکرد اصول محور : در این رویکرد ارائه چارچوب کلی و ساده بر هر چیز دیگری اهمیت دارد
  • رویکرد قواعد محور : که استانداردها بر پایه قواعد از پیش تعیین شده تنظیم می شوند

با در نظر گرفتن تعریف استاندارد حسابداری، این قوانین با هدف تسهیل استفاده از اطلاعات گزارش های مالی یک شرکت بدون محدودیت جغرافیایی و در نتیجه امکان جذب سرمایه بیشتر تدوین شده اند. بنابراین در حسابداری استانداردهای بین المللی نیز وجود دارد که اکثر کشورها این استانداردها را پذیرفته و شرکت هایی که در سطح بین المللی فعالیت دارند، می بایست فعالیت های حسابداری خود را منطبق با این استانداردها ثبت نمایند.

استانداردهای حسابداری در ایران

جالب است بدانید تا سال 1380 در ایران شرکت های مختلف قوانین مالیاتی را مبنای محاسبات حسابداری خود قرار می دادند و در نتیجه استفاده کنندگان صورت های مالی، اعداد و ارقام مالی محاسبه شده بر مبنای قوانین مالیاتی را پایه و اساس تصمیم گیری های خود قرار می دادند. بنابراین می توان گفت تا آن زمان قانون مالیات های مستقیم از موثرترین قوانین بر حسابداری شرکت ها بوده است.

اما از سال 1380 به بعد که استفاده از استانداردهای حسابداری در تدوین صورت ها و گزارش های مالی مختلف به یک ضرورت تبدیل شد، مبنای تنظیم این گزارش ها از قوانین مالیاتی به استاداردهای حسابداری تغییر پیدا کرد.

در اینجا لازم است این نکته را نیز یادآوری کنیم که تا سال 1380 سود حسابداری و سود مشمول مالیات، عددی یکسان بوده است که پس از استفاده از استانداردهای حسابداری، بین سود حسابداری محاسبه شده در صورت های مالی با درآمد مشمول مالیات تفاوت به وجود آمد.

در ایران کمیته تدوین استانداردهای حسابداری زیر نظر سازمان حسابرسی کل کشور فعالیت دارد که مسئولیت تدوین و تصویب استانداردهای حسابداری در ایران را برعهده دارد. بر همین اساس هر سال نسخه جدیدی از استانداردهای حسابداری توسط سازمان حسابرسی اعلام می شود که شرکت ها صرف نظر از اندازه و نوع فعالیت ملزم به رعایت این استانداردها هستند.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.